In Alăptare

Scaunul bebelusului

Primele scaune:

Primul scaun al bebelușului este meconiul, de culoare neagră, format în timpul vieții intrauterine din înghițirea lichidului amniotic. El e elimină în primele 24-48 de ore de viață, cu atât mai repede cu cât bebelușul este pus la sân, colostrul având un rol laxativ.

Scaunul bebelusului

Pe măsură ce se produce lapte în sân, scaunele au aspectul de tranziție, devin mai maronii, maro-verzui, în cele din urmă căpătând culoarea galben, consistența muștarului, miros dulceag.

Semnale de alarmă: dacă durează mai mult de 3 zile eliminarea meconiului, asociată cu puține scutece ude.

Ca număr de scaune, o medie orientativă: numărul de zile = numărul de scaune, adică în ziua 5 de viață ar trebui să avem aproximativ 4-5 scaune, colorate galben muștar și 5-6 scutece ude pentru a fi siguri că bebelușul primește cantitatea necesară de lapte matern. În caz că este o problemă cu culoarea, sau frecvența scaunului, trebuie verificată atașarea la sân a copilului și transferul de lapte.

Saptamana3-6saptamani:

În primele 3 până la 6 săptămâni, scaunele sunt frecvente, la unii copii la fiecare supt, aceeași culoare galben muștar, uneori cu grunji.
Variații ale normalului: unele scaune pot avea mucus, nu trebuie să fie foarte des. Uneori scaunele pot fi verzui, dar dacă nu se repetă de multe ori nu este problemă. Dacă devin frecvent verzi, trebuie verificată din nou atașarea și felul în care copilul suge la sân, uneori scaunele verzi pot arăta faptul că bebelușul suge doar lapte de început bogat în apă și lactoză și mai puține grăsimi.

După 6 săptămâni:

Scaunele devin mai rare după 6 săptămâni, unii bebeluși având scaune chiar o dată la câteva zile. Trecerea este treptată, nu bruscă.
Scaunul rar este normal și NU trebuie intervenit cu supozitoare, termometru, sucuri de fructe sau altceva din exterior. Urmarim sa aibe: creșterea în greutate bună, numărul normal de scutece udate.  Consistența scaunului trebuie sa fie normală – tot de aspectul muștarului. Un anumit disconfort e firesc in momentul in care copilul are scaun. Unii bebeluși pot părea că se înroșeșc sau încearcă să aibă scaun, ei exersând și aceste mișcări. Ajută mult: pusul pe burtică, mișcările tip bicicletă, consumul de fructe proaspete de către mamă.
Orice schimbare bruscă a consistenței și frecvenței scaunului, disconfortul copilului marcat necesită consult medical.

După începerea diversificării:

Scaunele își modifică culoarea, devenind mai maronii sau, în funcție de mâncare, mirosul devine mai puternic, consistența mai tare. Pot avea resturi nedigerate în ele până aproape de vârsta de doi ani fără să fie anormal.
Scaunele devin mai dese, fără neapărat să ajungă la unul pe zi, până aproape de un an. E important de reglat din alimentație prin consum de fructe proaspete, suficientă hidratare, fibre în alimentație.
În perioada eruptiilor dentare scaunele devin mai lichide datorita inghitirii salivei in exces. De asemenea e posibil sa fie mai decolorate apropiate de culoarea mustarului.
La fel în perioadele cu răceli și mucozități, pote sa apara mucus in scaun, fără să insemne infecție.

Semnale care ar impune consult medical:

Sânge in scaun.
Modificare bruscă a frecvenței și consistenței.
Scaune:

  • explozive, fetide, lichide, multe la număr.
  • tari, cantitate mare sau mică, sub formă de biluțe, sau asociate cu disconfort, durere, sângerare la eliminare.
  • verzi sau cu mucus repetate.
  • decolorate total.
  • lucioase, urât mirositoare.
  • cu resturi multe, asociate cu o scădere în greutate.

Scaunul bebelusului

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search