In Sănătate

Colici la copii

Colicile la bebelușii alăptați.

Cuvântul colici poate să ne ducă cu gândul la durere, de obicei durere abdominală. Practic orice plâns și disconfort al proaspătului bebeluș este pus pe seama durerilor de burtică și de aici până la a bănui probleme legate de alăptare nu este decât un pas. Lapte prea puțin, prea mult, prea gras, prea slab, insuficient, nesățios, ceva ce a mâncat mama, prea des hrănit, sunt multe dintre miturile care duc până la urmă la suplimentarea sau înlocuirea totală a alăptatului cu lapte formulă. Dar și bebelușii alimentați artificial au “colici”.

Definiție

Colicii se definesc, medical, ca un plâns neconsolabil al copilului, la un copil sănătos și care crește în greutate, apărute de obicei la aceeași oră în zi, de obicei după vârsta de 3 săptămâni, minim 3 ore pe zi, 3 zile pe săptămână sau mai mult, maxim până spre vârsta de 4 luni. Ca alte simptome se pot întâlni încordarea abdomenului, ridicarea piciorușelor, înroșirea feței etc.

Cauze posibile și tratament

Cauzele clare ale colicilor nu se cunosc și se citează variate: de la o imaturitate a sistemului digestiv, prin deficit al enzimei lactază, până la gaze până la cauze organice precum refluxul gastroesofagian, alergia la proteinele laptelui de vacă, alte alergii sau intoleranțe la diverse proteine străine care trec prin laptele matern. Totuși acei copii care au o cauză fizică indetificabilă sunt în procent foarte mic.

Colici la copii

De aici și diferențele mari în tratamentele care pot fi eficiente la copilul cu colici. Unii pot beneficia de la scăderea cantității de gaze în intestin cu medicamente precum Espumisan sau derivați. Alți copii pot să aibă o evoluție pozitivă prin administrarea de lactază (Colief). La mulți copii se încearcă diverse tratamente, fiecare funcționând pe perioade scurte de timp, multe mămici trecând prin multe medicamente, niciunul funcționând mai mult de câteva zile.

Legat de partea de alăptare: uneori disconfortul copiilor poate fi cauzat de anumite greșeli precum alăptatul la program, monitorziarea timpului petrecut de copil la sân și întreruperea după o anume perioadă. Contrar teoriilor întâlnite în popor, alimentele care produc gaze mamelor nu produc gaze copiilor, pentru că nu se absorb din intestinul mamei în sânge ca să treacă în lapte. Doar anumite proteine absorbabile pot trece în sânge și apoi în lapte.

De obicei mamele sunt sfătuite să limiteze timpul petrecut la un sân al copilului șî să schimbe la celălalt sân, ceea ce poate crește cantitatea de lapte bogat în lactoză consumat de copil și să ducă la neplăceri digestive, una din cele mai frecvente cauze de colici. Nu ajută limitarea timpului între alăptări pe motivul “laptele vechi se amestecă în burtă cu cel nou”, laptele matern se digeră foarte repede și copilul poate plânge real, de foame. De asemenea există riscul diminuării lactației prin stabilirea unui program rigid.

Uneori anumite proteine pot trece prin laptele matern, cauzând dureri și acel copil beneficiază de reducerea totală a lactatelor din alimentația mamei, cu reintroducere treptată după o pauză. Nu este vorba neapărat de o intoleranță reală la proteinele laptelui de vacă ci mai degrabă de o sensibilitate tranzitorie. La fel se poate întâmpla, mai rar în cazul în care mama consumă alimente de genul nuci, alune.

Colici la copii

Se vorbește de asemenea de o imaturitate sau mai degrabă nevoie emoțională de mamă, un așa zis al patrulea trimestru, iar mamele care poartă copiii frecvent aproape de ele in sisteme de purtare ergonomice, se plâng mai puțin de o perioadă dificilă. Atât poziția cu genunchii ridicați, lipitul de corpul mamei, apropierea de sursa de hrană, nerestricționată, căldura locală pot ajuta și reduce orele de plâns.

Indiferent de cauza bănuită, un consultant în alăptare poate să verifice suptul și atașarea și să demonteze mituri legate de alăptat, iar un sistem de purtare corect aduce beneficii atât mamei cât și copilului.

Colici la copii

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search