Depozitarea și folosirea corectă a laptelui matern muls

Atunci când hotărâm să extragem laptele matern pentru a îl oferi sugarului, sunt o serie de reguli care trebuie urmate. Laptele matern prezintă proprietăți antiinfecțioase, însă asta nu înseamnă că nu se poate contamina și că nu trebuie să avem mare grija la igiena, cu atât mai mult cu cât urmează sa îl folosim pentru un nou născut, un prematur sau un sugar cu probleme de sănătate.

Reguli de igiena

* Mâinile se spală bine cu apa și săpun

* Recipientele în care urmează să se mulgă laptele trebuie sa fie curățate și sterilizate

* Dacă se folosește pompă de sân, toate componentele acesteia care intră în contact cu laptele sau cu pielea trebuie spălate cu detergent, limpezite bine și apoi sterilizate

* Ideal este că laptele să fie depozitat în același recipient în care a fost muls, manevrarea minimă a laptelui reducând riscul de contaminare

* Depozitarea laptelui se face doar în recipiente speciale

Păstrarea laptelui matern

* La temperatura camerei 20-23°. – pana la 4 ore; cu cât temperatura este mai mare, cu atât numărul de ore scade. În caz de temperaturi de 18-20° se poate păstra pana la 6 ore. Dacă nu este folosit în acest interval, laptele se aruncă, nu poate fi refrigerat sau congelat;

* În geantă termoizolantă cu pungi de gheața 15 – maxim 24 ore. Gheața trebuie sa fie în contact direct cu laptele;

* În frigider la 4 ° 4-5 zile. Laptele trebuie depozitat în cel mai rece loc din frigider, exclus pe ușă, de preferat pe raftul de jos, în spate. Laptele refrigerat va avea mai puține proprietăți antiinfecțioase decât laptele proaspăt, dar mai multe decât cel congelat;

* În congelator -18° – 3-6 luni

* În congelator -20° – 6-12 luni. Cu cat laptele este depozitat mai mult timp, cu atât proprietățile lui antiinfecțioase scad.

Sfaturi pentru o depozitare eficientă

* Depozitarea în pungi special destinate colectării laptelui matern ajuta la economisirea de spațiu. Pungile se umplu doar ¾ pentru o preveni spargerea lor la îngheț. Depozitarea pungilor într-un recipient și nu direct în congelator (într-o caserola) previne spargerea și contaminarea în caz de rupere;

* Se notează mereu pe recipient data și ora recoltării, precum și cantitatea în mililitri;

* Este mai util sa depozitați laptele în cantități mai mici (50-60 ml), cam atât cât mănâncă sugarul la o masa, pentru a preveni decongelarea și apoi aruncarea laptelui nefolosit.

Folosirea laptelui depozitat

* Laptele congelat se decongelează peste noapte în frigider sau sub jet de apa rece. Decongelarea trebuie făcuta treptat, nu în apa calda. Laptele decongelat poate sa stea în frigider pentru maxim 24 ore. Laptele decongelat nu poate sa fie recongelat. Decongelarea rapida alterează proprietățile laptelui;

* Laptele decongelat și laptele refrigerat se încălzesc sub jet de apă caldă sau într-un vas cu apă caldă pentru 20 minute. Nu se încălzește direct pe foc sau la cuptorul cu microunde. Nu se fierbe. Pasteurizarea laptelui matern se face doar în caz de donare sau la indicația medicului;

* După încălzire , laptele se agită ușor pentru a omogeniza lipidele.

* Laptele nefolosit după încălzire se arunca, el nu se mai refrigerează.

NOTĂ: În funcție de sursă, intervalul de timp în care un lapte este sigur să fie depozitat poate să varieze, unii autori considerând sigure intervale mai mari de timp. De asemenea, consideră că laptele proaspăt muls poate să fie pus peste laptele refrigerat sau congelat cu condiția ca laptele proaspăt muls să fie răcit înainte. Nu există studii care să susțină siguranța acestor recomandări și atunci când e vorba de nou născut sau sugarul mic, prudența trebuie sa primeze.

Referinte: * http://kellymom.com/bf/pumpingmoms/milkstorage/milkstorage/ * http://www.llli.org/faq/milkstorage.html * http://www.mayoclinic.org/healthy-living/infant-and-toddler-health/in-depth/breast-milk-storage/art-20046350?pg=1

* Lawrence, R. and Lawrence, R. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, Sixth Edition. St. Louis; Mosby, 2005; 1018-20.

* Martinez-Costa, C., Silvestre, M.D., and Lopez, M.C. et al Effects of refrigeration on the bactericidal activity of human milk: A preliminary study. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2007; 45:275-77.

* Sursa imagine: “Breast Pump Parts 1” by ParentingPatchOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Calendar Cursuri

    1. Workshop: “Ce gatesc pentru bebe?!”

      October 21 @ 10:00 am - 1:00 pm
    2. Curs prim ajutor pentru copil 0-3ani

      October 29 @ 10:00 am - 1:00 pm
  • Subscribe to Blog via Email

    Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.